szerző:
hvg.hu

Egy B-52-es nehézbombázó repült át vasárnap a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetnél, dél-koreai vadászgépek kíséretében. Az Egyesült Államok így jelképezte az újabb észak-koreai bombakísérlet után, hogy kiáll Dél-Korea mellett – számolt be az Euronews.

A B-52-es és a bombázót kísérő vadászgépek egy dél-koreai katonai támaszpont közelében repültek el kis magasságban. Terrence O’Shaughnessy amerikai tábornok a manőver után azt mondta: az Egyesült Államok kész megvédeni Dél-Koreát, és a hagyományos fegyverek nyújtotta védelem mellett Dél-Koreára is kiterjed az amerikai nukleáris ernyő. Dél-koreai értesülések szerint a B-52-es megjelenése után Washington egy repülőgép-hordozót is a félsziget partjaihoz vezényel.

Az erődemonstrációról annak ellenére döntött az USA, hogy sok szakértő továbbra is kétkedéssel fogadja az állítólagos sikeres hidrogénbombatesztről szóló észak-koreai bejelentéseket. Úgy tűnik ugyanis, hogy a földalatti robbanás ereje nem volt akkora, mint egy valódi hidrogénbombáé. Voltak olyan értesülések is, amelyek szerint fúziós atombombát robbantottak Észak-Koreában, nem hidrogénbombát.

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor azt állította, hogy az amerikai nukleáris fenyegetés és a térség békéjének fenntartása érdekében hajtották végre a kísérleti hidrogénbomba-robbantást.

A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője szerint nagyon fontos az amerikai stratégiai eszközök jelenléte, mivel Észak-Korea nukleáris kísérleteket hajtott végre, és ez azt jelenti, hogy atomfegyverekkel akar felszerelkezni – tudósított az Euronews.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!