szerző:
MTI

A Hospodárské Noviny szerzője szerint meglepő, de a magyar miniszterelnök és a lengyel pártvezér, Jaroslaw Kaczynski lehet az EU-s egység megmentője. Ők nem eruoszkeptikusok, hanem eurorealisták, konzervatívként erős nemzetállamok szövetségére van szükségük – írta Martin Ehl.

Lengyelországban és Magyarországon eurorealisták vannak hatalmon, akik Nagy-Britanniát fontos szövetségesnek tartják, és nem érdekük, hogy szétessen az Európai Unió – írta kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

"David Cameron brit miniszterelnök budapesti látogatása megmutatta, hogy (Jaroslaw) Kaczynski és Orbán (Viktor) meglepő módon az Európai Unió egységének a megmentőivé válhatnak" – vélte Martin Ehl, a tekintélyes újság külpolitikai rovatának vezetője Hogyan menti meg Kaczynski és Orbán az EU-t című kommentárjában. 

Martin Ehl szerint egyértelmű, hogy sem Lengyelország, sem Magyarország számára nem lenne jó, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból. Mindkét ország ezért London értésére adta, hogy támogatja a brit reformterveket, kivéve azt a pontot, amely a más EU-tagországokból érkezett munkavállalók szociális juttatásait érinti.

©

"Az erős nemzetállamok szövetsége, amelyben európai eszközök áramlanak a nemzeti költségvetésekbe, valamint egy működőképes közös piac az, amire a lengyel és a magyar konzervatívoknak szükségük van" – szögezte le a szerző. Működőképes közös európai piac és a nyugati cégekkel folytatott együttműködés nélkül egyik ország gazdasága sem tudna úgy fejlődni és annyi munkahelyet biztosítani, mint most – tette hozzá. 

Euroszkeptikusnak nevezni Kaczynskit és Orbánt, tekintettel még akár az unióban növekvő pesszimizmusra is, megtévesztő. Mindketten inkább eurorealisták. Az erős nemzetállamok Európája, amelyet a britekkel együtt mindketten követelnek, ugyanis éppen az a cél, amely felé a pénzügyi és menekültválság, valamint a brexit veszélyének árnyékában az Európai Unió tart – zárta kommentárját a cseh Hospodárské Noviny.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!