szerző:
MTI

Legkevesebb nyolc német halálos áldozata van a keddi isztambuli robbantásos merényletnek - jelentette be Angela Merkel német kancellár.

Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az elhunytak hozzátartozóinak. Szerinte akár még tovább emelkedhet a német áldozatok száma.

Közölte, hogy a külügyminisztériumban válságstáb alakult, és kedd este rendkívüli ülést tart a kabinet, amelyen Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel együtt beszámol a történtekről. Elmondta, hogy telefonon tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel, akik tájékoztatást adtak az öngyilkos merényletről és részvétüket nyilvánították.

Az isztambuli merénylet terroristák gyilkos tette volt - mondta a kancellár. A terroristák szerinte ellenségei minden szabad embernek és az egész emberiségnek, és céljuk szabad életünk megsemmisítése, de Németország éppen ezt a szabadságot juttatja érvényre a terroristákkal szemben, összefogva nemzetközi partnereivel.

A robbanás a metropolisz európai oldalán, a Sultanahmet negyedben, a Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren történt helyi idő szerint fél tizenegy körül. A hivatalos adatok szerint a robbantásban tíz ember halt meg, köztük egy perui állampolgár, tizenöten pedig megsebesültek.