szerző:
hvg.hu

A Spiegel Online cikkében összegyűjtötték azon kelet-európai politikusok nyilatkozatait, akik a kölni események után úgy érzik, igazuk volt akkor, amikor a némettel ellentétes menekültpolitikát követtek. Orbán Viktor és Bayer Zsolt is idézve lett.

A kölni szilveszter éjszakai zaklatások és támadások óta sok kelet-európai politikus és vezető érzi úgy, hogy igaza volt, amikor korábban a menekültáradat veszélyeire figyelmeztetett, és kritikával illette a németek befogadó politikáját. Ők most a "liberális véleményterror" végét és politikai korrektséget várnak el Németországtól – írja a Spiegel Online állandó szerzője, kelet-európai és magyarországi témákkal foglalkozó Keno Verseck kedden megjelent cikkében, melyben összegyűjtötte a politikusok és publicisták legerősebb mondatait.

Véleménye szerint a legerősebben a szlovák baloldali nacionalista kormányfő, Robert Fico fogalmazott a kölni eseményekkel kapcsolatban, amikor egy tévés vitában azt mondta: a média bagatelizálta a menekültproblémát, a menekültek sajnos védettek lettek, de ő nem fog tovább hazudni: azonnali EU-csúcsot követel az ügyben, ami a párhuzamos társadalmakkal, határvédelemmel és a menekültáradat megállításának módjaival kell, hogy foglalkozzon. A szlovák kormányfő többek között azt akarja, hogy már most állítsák fel a tervezett egységes európai határ- és partvédelmet. Azt is elmondta, hogy országa nem tűri a nők nyilvános zaklatását és a zárt muszlim társadalmakat.

©

A cikkben ezután Orbán Viktor következik. Tőle a múlt pénteken a Kossuth Rádióban elmondottakat idézte Verseck: a kormányfő azt mondta, szerinte a liberalizmus válságát jelzi az, ahogyan Németországban a nők molesztálásáról szóló híreket elfojtották, Magyarországon sokkal szabadabb a sajtó, mint a Nyugaton, és az események azt is megmutatták, hogy Magyarországnak igaza volt a menekültkérdésben, a bevándorlást teljesen le kell állítani.

A Spiegelben Bayer Zsoltot, a Magyar Hírlap publicistáját is idézik: "Mindjárt az elején szögezzük le: migránsok voltak. Észak-afrikai, arab állatok. Megannyi hiéna." Bayer Merkelt "Frau Angelának" nevezi, aki hagyja, hogy a "hiénák felfalják otthon maradt családtagjait". A publicista arról is ír, hogy a német sajtó "szabadabb és tisztességesebb volt a diktatúrák alatt is". "Nincsenek átkozottabb és pusztítóbb rohadékok égen-földön, mint ezek a bevándorláspárti, liberális disznók, Európa sírásói" – idézi Verseck Bayert.

A lap a Magyar Időket se hagyja ki a sorból, "kvázi hivatalos kormánylapnak" nevezve a lapot. Ott azt írták, a német állam ahelyett, hogy megvédené polgárait, a migránsok segítőit segíti, és azoknak a normáihoz idomul, akik polgárait megtámadják.

A cikkben lengyel, cseh, bolgár és román véleményeket is kiemelnek, többek között idézik Traian Basescu román államfőt, aki szerint Romániának csatlakoznia kellene kelet-európai szomszédaihoz, és el kellene utasítania a kötelező menekültkvótát. A muszlim menekültek a román elnök szerint a Korán szellemében nevelkedtek, megszokták, hogy a "nők torkát nyilvánosan átvághatják", vagy "kővel dobálhatják őket", és nem tudnak beilleszkedni az európai kultúrába.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!