szerző:
hvg.hu

A sérültek között is sok a német állampolgár, mindezek ellenére a német belügyminiszter nem lát összefüggést a terrortámadás és Németország Iszlám Állam elleni harca között, szerinte nem direkt németek ellen irányult a merénylet. Egy 33 fős német turistacsoport rosszkor volt rossz helyen.

Tíz német áldozata van az isztambuli robbantásnak – közölte a német külügyminisztérium szerdán. Hét német állampolgár megsebesült a keddig merényletben, kórházban ápolják őket, három németnek pedig könnyebb sérülései lettek.

©

Egy 33 fős német turistacsoport éppen ott volt, amikor az öngyilkos merénylő felrobbantotta magát kedd délelőtt a Sultanahmet téren lévő egyiptomi obeliszknél.

A belügyminiszter, Thomas de Maiziere szerint nem utal semmi arra, hogy direkt németek ellen irányult volna a támadás, amit a török hatóságok az Iszlám Államnak tulajdonítanak. A miniszter szerint nincs tehát összefüggés a merénylet és a németek Iszlám Állam elleni hadviselése között.

Törökországban három orosz állampolgárt vettek őrizetbe szerdán a keddi isztambuli merénylettel kapcsolatban. Alekszandr Tolsztopjatyenko, Oroszország antalyai főkonzulja a TASZSZ orosz hírügynökségnek megerősítette a hírt, és azt mondta, hogy az őrizetbe vétel okának tisztázása folyamatban van.