szerző:
hvg.hu

Tavaly év végén született egy Szíriából menekült pár első gyermeke egy duisburgi kórházban. A kicsi az Angela Merkel nevet kapta, a szülők hálájukat fejezték ki a névadással. Tavaly augusztusban is született egy kislány, aki szintén a német kancellárról kapta a nevét.

3300 gramm, 55 centiméter az édesdeden alvó kis Angela, aki egy szíriai menekült pár első gyermekeként született még tavaly december végén a duisburgi kórházban. Idáig semmi különleges nincs ebben a hírben, de ha eláruljuk, hogy a kislány teljes neve Angela Merkel, akkor már érdemes tovább olvasni.

A hírről beszámoló Westdeutsche Allgemeine Zeitung azt írja: az anya, Tema Alhawar sokadig hónapos terhes volt, amikor férjével, Mamon Alhamzával az Iszlám Állam és a kurdok közt kitört harcok elől elmenekült Észak-Szíriából. Köszönetképpen nevezték el gyermeküket a német kancellárról.

A csecsemőt eredetileg Habier-nak nevezték volna, aztán a kórházban spontán döntöttek a névváltozásról. A hivatal elfogadta az Angela Merkelt, mint keresztnevet. "Szeretnénk megköszönni, hogy itt lehetünk. Németország olyan hozzánk, mintha az anyánk lenne" – nyilatkozta az apa, aki családja jövőjét Németországban képzeli el.

A helyi menekültszálló vezetője azt mondta: a kancellár a menekültek széles körében ismert és kedvelt. Ha valami nem úgy sül el, ahogy elképzelték, sokan azt mondják: "Pedig megígérte nekünk Angela Merkel". A migránsok között sokan terhesek, azt remélik, hogy nagyobb az esélyük maradni, ha gyermekük Németországban születik meg – tette hozzá a vezető.

A decemberben született Angela Merkel nem az egyedüli baba ilyen névvel: tavaly augusztusban egy ghánai menekült is így nevezte el lányát.