szerző:
MTI

Terrortámadást követtek el szerda este Délkelet-Törökországban egy rendőrségi épületegyüttes ellen, a merénylők öt ember halálát okozták, 39-en megsebesültek.

Pokolgépes merényletet követett el a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet szerda este Délkelet-Törökországban egy rendőrségi épületegyüttes ellen, a merénylők öt ember halálát okozták, 39-en megsebesültek – közölte a diyarbakiri kormányzóság. A robbantást a főleg kurdok lakta Diyarbakir tartomány Cinar városában hajtották végre egy autóba rejtett pokolgéppel. Két ember közvetlenül a robbanás következtében halt meg, három másik pedig akkor, amikor összeomlott egy épület.

A robbantással egy időben a PKK fegyveresei tüzet nyitottak a környéken a biztonsági erők egy másik épületére, lövéseiket a rendőrök viszonozták. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a tűzpárbajban meghalt-e valaki. A sebesültek száma elérte a 39-et.

A tévékben bemutatott felvételeken a rendőrök és családtagjaik számára fenntartott, de a harcok során romba dőlt épület volt látható. Szemtanúk elmondták, hogy a robbanás nagy területen végzett pusztítást a rendőrőrs környékén, betörtek a környező épületek és járművek ablakai, a kirakatokat fedő redőnyök kiszakadtak.

A diyarbakiri kormányzat tájékoztatása szerint a halálos áldozatok mindegyike civil volt, míg a sebesültek között volt hat rendőr is. A kurd fegyveresek egy másik helyszínen is tüzet nyitottak a biztonsági erők egy épületegyüttesére, ahol azonban a jelentések szerint nem volt áldozata az összetűzésnek.

A főképpen kurdok lakta délkeleti régióban tavaly nyáron, a júniusi törökországi parlamenti választást követő belpolitikai válság idején éleződött ki a helyzet. Mindennapossá váltak az összecsapások a biztonsági erők és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveresei között, a török hadsereg légi támadásokat indított a PKK észak-iraki állásai ellen is, és ezzel gyakorlatilag összeomlott a török kormány és a PKK között két éve fennállt tűzszünet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!