szerző:
MTI

Simon Peresz volt izraeli államelnök és miniszterelnök sikeres katéteres szívműtéten esett át, miután mellkasi fájdalmak miatt kórházba szállították.

A Nobel-békedíjas, 92 esztendős politikus otthonában lett rosszul, és kórházba szállítása után megállapították, hogy a szívében lévő egyik ér elzáródott. A Tel-Aviv melletti Séba kórházban katéteres műtéttel sikeresen helyreállították a vér áramlását.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a sikeres orvosi beavatkozás után telefonon gratulált a mindvégig teljesen magánál lévő Peresznek, és jobbulást kívánt.

Simon Peresz idős kora ellenére igen aktív, csütörtökön a harmadik Ladinó Fesztivál megnyitóján díszvendégeként szerepelt volna, és munkatársait meglepte, hogy orvosi okokból lemondta részvételét.

©

A politikus 2014-ben, több mint kilencvenévesen hivatalosan visszavonult a politikától, miután véget ért hétéves államelnöki megbízása. Azóta a Peresz békeközpontban próbálja előmozdítani a palesztin-izraeli viszály megoldását.

Politikusi pályája során számos hivatal és minisztérium élén állt, és 1994-ben Jichák Rabinnal és Jasszer Arafattal közösen Nobel-békedíjat kapott a palesztinok és Izrael között megkötött oslói egyezményért.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!