szerző:
MTI

Moszkva engedett a menekültek visszafogadásával kapcsolatos vitájában, így az Oroszországban tartózkodási engedéllyel bíró, és Norvégiában elutasított menedékkérőknek nem kell többé átkerékpározniuk a norvég-orosz határon, hanem az orosz hatóságok hozzájárultak ahhoz, hogy buszokkal szállíthassák őket vissza - közölte a norvégiai Finnmark megye rendőrsége csütörtökön.

A döntés azért is volt szükséges, mivel a storskogi és a kirkenesi határátkelőkön a hőmérséklet jelenleg mínusz 3 és mínusz 23 Celsius fok között ingadozik.

A norvég és orosz hatóságok már december eleje óta tárgyaltak egymással a menekültek ügyében. Az orosz szabályozás megtiltja a norvég-orosz határ gyalogos átkelését, így sok menekült kénytelen volt kerékpárokon átkelni. Az Oroszországban gyártott biciklik azonban nem felelnek meg a norvég közlekedésbiztonsági szabályoknak, így több ezret küldtek roncstelepre.

A norvég parlament novemberben határozott arról, hogy visszaküldik azokat a menekülteket, akik egy másik biztonságos országban már rendelkeznek tartózkodási engedéllyel. Azóta - ugyancsak az orosz határátlépési szabályok miatt - a roncsteleptől megkímélt kerékpárokat arra használják, hogy így toloncolják vissza ezeket a migránsokat.