szerző:
MTI / hvg.hu

A Spiegel hírportálja Magyarországgal is foglalkozott az Európai Bizottság által Lengyelország ügyében elindított előzetes vizsgálattal kapcsolatban.

A magyarországi és a lengyelországi folyamatok révén az EU nagy dilemma elé került - írta A Lengyelország még nem veszett el című kommentárban a Spiegel szerzője, Severin Weiland.

Szerinte az a kérdés, hogy mit kell tenni, ha egyes tagállamokban egyre inkább tekintélyelvű folyamatok bontakoznak ki.

©

Az Orbán Viktor vezetése alatt álló Magyarország figyelmeztető példa, hiszen ott már olyan népnemzeti diskurzusok is lehetségesek, amilyeneket Európa a második világháború előtt, a 20. század harmincas éveiben élt meg, és amelyek - és ez az igazi veszély - egészen az értelmiségi elitekig visszhangra találnak - tette hozzá az írás.

Ugyanakkor tartózkodni kell a helyzet dramatizálásától, mert Magyarország és Lengyelország (még) távol van attól, hogy a Putyin-féle Oroszországot idéző kvázi-artoriter rezsimmé változzék - olvasható a Spiegel cikkében. 

A szerző szerint az EU-nak el kell viselnie, hogy időnként vannak a belpolitikában és a külpolitikában a konfrontációra építő tagállami kormányok. Az ilyen kormányok ezzel a hozzáállással nem lesznek tartósan sikeresek - tette hozzá Severin Weiland. 

"Orbán Viktor nem Magyarország és Jaroslaw Kaczynski nem Lengyelország", akármennyire is szeretnék így beállítani a helyzetet a nemzeti konzervatívok - közölte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!