szerző:
MTI

Pénteken benyújtja lemondását, és ezzel lehetővé teszi az előre hozott választások kiírását Nikola Gruevszki macedón kormányfő. A miniszterelnök csütörtökön a macedón állami televízióban közvetített beszédében jelentette be döntését, és azt is közölte, hogy az előrehozott parlamenti választásokat várhatóan április 24-én rendezik meg.

A vesti.mk macedón hírportál beszámolója szerint Nikola Gruevszki kiemelte, hogy száz nappal a tervezett választások előtt, pénteken átadja lemondását a szkopjei parlament elnökének. Emlékeztetett, hogy lemondása annak a megállapodásnak a része, amelyet uniós közvetítés mellett a kormánypárt az ellenzékkel kötött. Azt szeretné, ha meg tudnák oldani a problémákat, az ellentéteket pedig maguk mögött hagyhatnák, hogy az ország végre fejlődhessen – mondta.

©

A macedón belpolitikai válság már a 2014-es választások után elkezdődött, amikor az ellenzék csalással vádolta meg Nikola Gruevszki miniszterelnököt és a mögötte álló jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja koalíciót. Ez éleződött tovább tavaly év elején, amikor a miniszterelnök államcsínnyel vádolta meg az ellenzéki Zoran Zaevet.

Ezután közzétették Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit, amelyek a szociáldemokraták szerint azt bizonyítják, hogy a koalíció az elmúlt években több választáson is csalt, és törvényellenesen hallgatta le több mint 20 ezer ember telefonját. Szkopjéban emiatt tüntetéseket szerveztek a kormány ellen, a válságot pedig csak uniós közvetítéssel lehetett megoldani. A választásokig átmeneti kormány irányítja az országot.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!