szerző:
MTI

Törökország az isztambuli merénylet megtorlásaként csütörtökön tüzérségi csapásokat mért az Iszlám Állam iraki és szíriai állásait, a támadásban 200 iszlamista fegyveres halt meg – jelentette be Ankarában Ahmet Davutoglu kormányfő.

Ha kell, a szárazföldön és a levegőből is támadják az Iszlám Állam állásait. A legutóbbi tüzérségi támadásban ötszáz alkalommal adtak le lövést az iszlamistákra. Az akciók addig tartanak majd, amíg az Iszlám Állam el nem hagyja a Törökországgal szomszédos határvidéket – mondta a török miniszterelnök.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet jelentése szerint a török tüzérség csak a szíriai határvidéket támadta. A megölt dzsihadisták számát a szervezet nem tudta megerősíteni.

Az Iszlám Államhoz közel álló al-Amak hírügynökség eközben arról számolt be, hogy a török hadsereg a szíriai Aleppótól északra gránátokkal lőtt egy falut, amelyet előzőleg elfoglaltak a dzsihadisták. Áldozatokról egyelőre nincs hír.

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Állam terrorszervezetet tette felelőssé, de eddig senki sem vállalta magára a merényletet. A robbantásban tíz ember meghalt, valamennyien német állampolgárok voltak. Tizenheten sebesültek meg.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!