szerző:
MTI

Joe Biden amerikai alelnök is jelen volt Jimmy Morales guatemalai elnök beiktatásán. Az üzemgazdász végzettségű elnököt korábban humoristaként ismerte meg az ország.

A korrupció és a szegénység elleni harcra szólította fel Guatemala népét Jimmy Morales elnök a beiktatását követő beszédében helyi idő szerint csütörtökön, Guatemalaváros nemzeti színházában. Az eseményen közel kétezer ember volt jelen, köztük Joe Biden amerikai alelnök, I. János Károly korábbi spanyol uralkodó, és több latin-amerikai ország vezetője. 

Morales hangsúlyozta, hogy elnökségének első napjától kezdve nem enged a korrupciónak és a lopásnak. Hozzátette, "szigorú és hajthatatlan" lesz azokkal szemben, akik el merészelik lopni az ország vagyonát. Elismerte, hogy nehéz körülmények között kell munkához látnia, mivel a kormány el van adósodva, az oktatás és az egészségügy pedig válságban van. Ennek ellenére arra biztatta népét, hogy ne essen kétségbe. "Azt mondták nekem, hogy ez lehetetlen, hogy ehhez csodára van szükség, csakhogy én hiszek a csodákban" – mondta. 

©

A tavaly októberi választások idején a nacionalista Nemzeti Összetartás Frontja (FCN) párt színeiben induló egykori humoristát többen bírálták egyebek közt azért, mert kormányprogramja mindössze hat oldal terjedelmű volt és az FCN csak 11 helyet foglal el 158 fős törvényhozásban. 

Noha "Moralejas" című (a szó spanyolul "tanmeséket" jelent, egyúttal szójáték a humorista nevével) kabaréműsorát az egész ország ismeri, a politikában új szereplő Jimmy Morales. Megfigyelők szerint ennek ellenére nem lehet egyszerű tréfamesterként elkönyvelni. Az elnök üzemgazdász végzettséggel rendelkezik, emellett honvédelmi és biztonságpolitikai tanulmányokat is folytatott. Bírálói szerint közel áll bizonyos szélsőjobboldali katonai körökhöz, amit Morales tagad.

Guatemala a korrupció mellett óriási államháztartási hiánnyal is küzd. Az elmúlt 16 évben az államadósság 386 százalékkal növekedett. A Világbank adatai szerint a latin-amerikai ország 12 százalékos adókulcsa a legalacsonyabb a világon, s más alacsony adóterhet kirovó országokkal ellentétben alig van más bevételi forrása az államnak.

Azért megmutatjuk, milyen volt, amikor Jimmy Morales haknizott:

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!