szerző:
MTI

Előbb csak lövések és robbanások hallatszottak péntek este a Burkina Fasó-i főváros egyik luxushoteljének közelében, amelyet helyszíni sajtójelentések szerint turbánt viselő fegyveres férfiak rohamoztak meg, majd a támadók és a helyi csendőrség között tűzharc kerekedett. Nem sokkal később már túszejtésről szótak a beszámolók, majd legalább 20 halottról szóló hírek érkeztek.

Az AFP helyszíni tudósítója péntek este arról számolt be, hogy lövéseket és robbanásokat hallott, a szálloda előtt egy lángoló gépkocsira figyelt fel. A francia hírügynökség újságírója három fegyverest látott, akik megtámadták a Splendid nevű - főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott - luxushotelt, a szállodával szemben lévő kávéházra is lövéseket adtak le.

A Reuters hírügynökség is megerősítette a támadásról szóló híreket, szemtanúkra hivatkozva közölte, a fegyveresek megrohamozták a hotelt, több gépkocsit is felgyújtottak, miközben a levegőbe lőttek, az elriasszák az embereket. Ezután tűzharcba bocsátkoztak a rendfenntartó erőkkel.

Nem sokkal később a Reuters már arról számolt be, hogy a feltételezhetően iszlamista támadók túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat az ouagadougoui luxusszállodában és kaszinóban.

A BBC értesülései a támadás kezdetén pokolgép is robbant a Splendid előtt, amely egyébként az országban tartózkodó ENSZ-alkalmazottak, és általában sok nyugati kedvelt szállása. Éjszakai értesüléseik szerint egy helyi kórház igazgatója legalább 20 halottról és 15 sebesültről tudott, miközben a helyi csendőrség - esetlegaz országban tartózkodó külfüldi erők segítségével - támadásra készült a terroristák ellen.

A BBC és több másik hírforrás egyébként úgy értesült, az al-Kaida magára vállalta a merényletet.

A fővárosban, Ouagadougou-ban hajnali hatig kijárási tilalmat vezettek be.


 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!