szerző:
MTI

Legalább ötven halottja van az al-Shabaab szervezet szomáliai támadásának. Az iszlamisták öngyilkos merénylővel törték be a kaput, majd a katonákra támadtak.

Legalább ötven kenyai katona halt meg pénteken az al-Shabaab iszlamista fegyveres szervezet támadásában az Afrikai Unió egyik szomáliai bázisa ellen – jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió.

Egy öngyilkos merénylő gépkocsijával nekirohant a kenyai határnál fekvő Cee Cadóban lévő támaszpont kapujának, felrobbantotta magát, majd a szervezet fegyveresei behatoltak a bázis területére.

Az al-Shabaab arról tájékoztatott, hogy a bázison a szervezet ellen harcoló afrikai uniós csapatok kenyai katonái teljesítenek szolgálatot. Abdiasis Abu Musab sejk, a szervezet szóvivője azt mondta, hogy harcosai heves harcok árán elfoglalták a bázist, a katonák pedig elmenekültek onnan. A szomáliai hadsereg egyik tisztségviselője azonban azt mondta, hogy a harcok még nem értek véget. A környékbeli lakosok is arról számoltak be, hogy szórványos fegyverropogást lehet hallani onnan.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét – a fővárost is – uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az al-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és öngyilkos merényleteket követ el az országokban állomásozó idegen katonák, vagyis az afrikai uniós támaszpontok, konvojok ellen.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!