szerző:
MTI

Terrorcselekmények veszélye miatt rendőrőrsöket zártak be Belgiumban. Éppen két éve halt meg két feltételezett terrorista egy rendőri rajtaütésben.

Terrortámadásoktól tartanak Belgiumban a rendőrség egy évvel ezelőtti, két feltételezett terrorista halálával járó rajtaütésének évfordulóján, ezért hat rendőrőrsöt bezártak a kelet-belgiumi Verviers városában – írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap pénteken.

Vincent Corman, a régió rendőrkapitánya elmondta, hogy a biztonsági intézkedésre nem csak a rendőrök, hanem a polgári lakosság védelme érdekében is szükség van. Tájékoztatása szerint konkrét fenegetést nem kaptak, de ésszerűbbnek találták, ha a megnövekedett terrorfenyegetettség miatt csökkentik a lehetséges célpontok számát az évforduló körüli napokban.

A zárva tartó rendőrségi épületek nem jelentik a rendőrség csökkentett utcai jelenlétét, sőt a következő napokban megerősített járőrözést tartanak a rendőrőrsök január 19-i újranyitásáig.

Frédéric Van Leeuw belga szövetségi ügyész egy héttel ezelőtt hívta fel a figyelmet az újabb lehetséges terrorista akciókra. Az ügyész szerint a terroristák dátumhoz köthető szimbólumokat keresnek, ezért tartotta elképzelhetőnek, hogy pénteken, január 15-én újabb támadásra számíthat Belgium.

Frédéric Van Leeuw elmondta, hogy a rendőrség figyel a szimbolikus dátumokra és felkészül az esetleges olyan támadásokra, mint amelyek például a Thalys nemzetközi gyorsvonat ellen kitervelt, de végül meghiúsított tavalyi támadás, vagy a brüsszeli zsidó múzeum ellen elkövetett, de a támadó halálával járó merénylet évfordulóján lehetnek.

A Belgium keleti országrészében található Verviers városában egy évvel ezelőtt terrorista sejtet számoltak fel a hatóságok a városban. A rendőrségi akció keretében két feltételezett terrorista vesztette életét, valamint nyolc embert vettek őrizetbe terrorista csoporthoz tartozás vádjával, akik közül négyen azóta is vizsgálati fogságban vannak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!