szerző:
MTI

Különleges törvényszéket hoznak létre Hágában a feltételezett háborús bűnök kivizsgálására, amelyeket a Koszovói Felszabadítási Hadsereg tagjai követtek el etnikai kisebbségek és politikai ellenfeleik ellen – közölte pénteken a holland kormány.

A bíróság a koszovói jog alapján vizsgálja ki az 1999-ben és 2000-ben történteket, de a bűnösként elítélt személyeket nem Hollandiában zárják majd börtönbe.

A holland kormány közleményében azt írta, hogy a koszovói albánok egykori gerillahadseregének tagjai ellen tanúskodók fenyegetve érezhetnék magukat, ha a pereket nem külföldön folytatnák le. Koszovóban sokan szabadságharcosoknak tartják a szervezet tagjait.

A törvényszék még idén megkezdi működését abban a hágai épületegyüttesben, amely korábban az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol székhelye volt.

A Koszovói Felszabadítási Hadsereg tettei máig vitatottak. Egyebek mellett azzal is meggyanúsították a csoportot, hogy szervkereskedelmi hálózatot hozott létre, és szerbeket, albánokat csonkított vagy gyilkolt meg. Dick Marty az Európa Tanács megbízottjaként 2010-ben készített jelentést a szervkereskedelmi ügyről.

A NATO 1999-ben 11 héten keresztül mért légicsapásokat a térségre, hogy kiűzze Koszovóból a szerb erőket, amelyeket albán civilek lemészárlásával, valamint több százezer polgári lakos elűzésével vádoltak. Körülbelül tízezren, főleg albánok haltak meg, további 1700 embert továbbra is eltűntként tartanak számon.

A főleg albánok lakta Koszovó, amelyet a szerbek vallásuk és kultúrájuk bölcsőjeként tartanak számon, 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét. Utóbbit mára több mint száz ország elismerte.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!