szerző:
MTI

Üdvözölte az Iránnal kötött atomegyezmény életbe lépését az amerikai elnök vasárnap, de jelezte: a két ország között néhány kérdésben továbbra is komoly nézeteltérés van, és az Egyesült Államok fenntartja azokat a szankciókat, amelyeket ballisztikus rakétaprogramja miatt szabott ki az iszlám köztársaságra.

Az atombombához vezető minden utat elzártak az iszlám köztársaság elől – mondta a Fehér Házban tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján Barack Obama.

"Ez egy nagyszerű nap, mivel újra megláthattuk, mire vagyunk képesek a következetes amerikai diplomáciával" – fogalmazott az elnök.

©

Emellett ugyanakkor az Obama-kormány vasárnap 11, az iráni ballisztikus rakétaprogramhoz köthető természetes és jogi személyre szabott ki büntető intézkedéseket, válaszul arra, hogy Teherán októberben felbocsátott egy közepes hatótávolságú rakétát.

Az ENSZ szakértői egy decemberi jelentésben rámutattak, hogy az októberi teszttel Irán megszegte azokat a szankciókat, amelyek megtiltják neki a nukleáris fegyverek szállítására alkalmas eszközök légkörbe bocsátását.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő szerint az iráni ballisztikus rakétaprogram "komoly fenyegetést jelent a térség és a világ biztonságára".

Mindemellett a mostani különleges hétvége volt az amerikai és az iráni diplomácia számára, mert Teherán öt amerikai állampolgárt engedett el, miközben a nagyhatalmak számos, Iránt érintő nemzetközi szankciót oldottak fel a tavaly nyáron kötött atomegyezmény életbe lépése után.

Obama korábban megígérte, hogy közvetlenül tárgyal majd az Iránhoz hasonló nemzetekkel, a jelenlegi áttörések pedig szerinte ennek a diplomáciának a sikerességét igazolják. Az Egyesült Államok az iszlám forradalom és az amerikai nagykövetségen lezajlott túszdráma után szakította meg diplomáciai kapcsolatait Iránnal 1980-ban.

A nukleáris tárgyalásoknak köszönhetően kiszámíthatóbbá és rendezettebbé vált az amerikai-iráni viszony, és a két ország vezető tisztségviselői a korábbihoz képest folyamatosnak mondható kapcsolatban állnak egymással. Obama azonban hangsúlyozta, hogy a pozitív fejlemények ellenére továbbra is mély aggodalommal figyeli Irán destabilizáló lépéseit, illetve Izraelt érintő fenyegetéseit.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!