szerző:
MTI

Megnyitották vasárnap délután a dél-nyugat-lengyelországi Wroclawban az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozatot. A címet a városnak Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos adta át.

2016-ban Wroclaw mellett a spanyolországi San Sebastián viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Wroclawban pénteken kezdődtek meg a háromnapos nyitórendezvények, a baszkföldi városban január 23-án tartják meg az ünnepi megnyitót.

A vasárnapi hivatalos megnyitót a wroclawi Nemzeti Zenei Fórum hangversenytermében tartották. Navracsics Tibor mellett Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter, Rafal Dutkiewitz wroclawi polgármester, és Páva Zsolt, Pécs polgármestere is ott volt. A megnyitó fő attrakciója este a fényszínházat és a monumentális bábszínházat is felvonultató szabadtéri előadás lesz, amelyben több mint kétezer művész, zenész, katona, biciklis és öt villamos is szerepel.

Wroclaw a második lengyel település, amelyik a címet viseli, 2000-ben Krakkó volt Európa Kulturális Fővárosa.

Az évad egyik jelentős eseménye Ennio Morricone olasz zeneszerző és karmester február 23-i koncertje, valamint David Gilmournak, a Pink Floyd gitárosának Leszek Mozdzer lengyel zongoravirtuózzal közös júniusi fellépése. Ugyanebben a hónapban a Hidak projekt keretében a város arculatát meghatározó 26 wroclawi hidat átmenetileg színház-, kiállító- és koncertteremmé változtatják át.

Wroclaw 2016-ban a világ könyvfővárosa címet is viselheti, ezt az UNESCO minden évben a könyv és a szerzői jog világnapja (április 23.) alkalmából ítéli egy városnak.

Az Európa Kulturális Fővárosa-címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már, hogy több település osztozott rajta. Így az európai kultúra szempontjából kivételesnek tekintett 2000-es évben Krakkó mellett 8 más város is betöltötte ezt a szerepet.

Az első főváros 1985-ben Athén volt, tavaly a csehországi Plzen és a belgiumi Mons városa viselte a címet, amelyet magyar város, méghozzá Pécs eddig egyszer, 2010-ben kapott meg. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Pécsett bejelentette: 2023-ban is magyar település lesz Európa egyik kulturális fővárosa, a cím elnyerésére már idén lehet pályázni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!