szerző:
MTI

Fegyveresek raboltak el három amerikai állampolgárt Irak fővárosában, Bagdadban – közölték hétfőn iraki hivatalos források, a helyi sajtó korábbi jelentéseit megerősítve.

Rendőrségi források és a hírszerzés egy tisztviselője megerősítette, hogy a vasárnap eltűnt amerikaiakat elrabolták tolmácsuk otthonából. Az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége hasonlóképpen bejelentette, hogy több amerikai állampolgárnak "nyoma veszett" Irakban.

Az iraki média előzőleg arról számolt be, hogy a három amerikait akkor hurcolták el fegyveresek, amikor iraki tolmácsukat látogatták meg a kelet-bagdadi ad-Dúra negyedben. A katonai egyenruhát viselő támadók átkutatták a házat, fegyvert szegeztek rájuk, és őrizetükbe vették őket.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő közölte, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben együttműködik az iraki hatóságokkal az eltűnt amerikaiak megtalálása érdekében. "Az amerikai állampolgárok biztonsága külföldön elsődleges fontosságú számunkra" – tette hozzá. Irakban utoljára 2010-ben raboltak el amerikai állampolgárokat.

Múlt hónapban az iraki-szaúd-arábiai határ közelében legalább kéttucatnyi katari vadászt – köztük a katari királyi család egyik tagját – hurcoltak el fegyveresek, feltehetően Irán által támogatott milíciák. Az iraki főváros biztonságáért főként síita milíciák felelnek, amelyeket Teherán is támogat.

Az Egyesült Államok hadserege fokozta jelenlétét Irakban, hogy segítséget nyújtson a közel-keleti ország fegyveres erőinek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet legyőzésében, amely 2014 júniusa óta jelentős területeket tart ott ellenőrzése alatt. Ennek ellenére sokan ellenzik az amerikai csapatok jelenlétét. Keményvonalas iraki síita vezetők korábban azzal fenyegetőztek, hogy csapást mérnek azokra az amerikai katonákra, akik beavatkoznak az Iszlám Állam elleni harcba.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!