szerző:
MTI

A hollandok biztonsága érdekében a muzulmán férfi menekültek őrizetbe vételére és fogva tartására szólított fel videoüzenetében Geert Wilders, az iszlámot bíráló, bevándorlásellenes ellenzéki Szabadság Párt vezetője hétfőn.

Az ellenzéki képviselő üzenetében a szilveszter éjszaka Kölnben és más európai városokban elkövetett erőszakra hivatkozott. Kiemelte, hogy ezek ügyében Németországban 766 bejelentés érkezett, köztük 497 szexuális erőszakról, ezért a határok azonnali lezárást javasolta annak érdekében, hogy megállítsák a "szexuális terrorizmus" terjedését.

"Ha ezen nem változtatunk, akkor nőink ki lesznek téve ezeknek az iszlamista tesztoszteronbombáknak" – fogalmazott a jobboldali politikus.

A menekültválság kezdete óta novemberi adatok szerint Hollandia több mint 54 ezer menekültet fogadott be. A menekültügy megosztja a holland társadalmat, ennek köszönhető, hogy soha nem látott támogatást élvez Geert Wilders pártja – olvasható a közvélemény-kutatások elemzéseiben.

Parlamenti választások csak 2017-ben lesznek az országban, de az elemzők szerint a jelen felmérések azt mutatják, hogy egy most megtartott szavazás esetén a Szabadság Párt rekordszámú, 36 helyet foglalhatna el a kétkamarás parlament alsóházában.

Wilders pártja eddigi legjobb választási eredményét 2010-ben érte el, amikor 24 képviselői helyet szerzett, most 15 mandátummal rendelkezik.

Geert Wilders múlt csütörtökön is tett egy éles hangú kijelentést, miután egy marokkói születésű politikust választottak meg a holland parlament alsóházának elnökévé. A pártelnök azt mondta: a szerda "fekete nap a parlament történetében", és azt rótta fel a munkáspárti Khadija Aribnak, hogy holland-marokkói kettős állampolgár, és emiatt nem lenne szabad az alsóház élére választani.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!