szerző:
MTI

Tálib fegyveresek törtek be egy pakisztáni egyetemre, a tűzharcban több mint húsz ember meghalt, és négy támadó meghalt a biztonsági erők tájékoztatása szerint.

Fegyveresek hatoltak be szerdán egy északnyugat-pakisztáni egyetemre, és robbantottak, valamint tüzet nyitottak az ott tanuló hallgatókra és tanárokra. A támadásban a Reuters szerint legalább 19, más források szerint 25 ember meghalt, de a hivatalos szervek közlése szerint akár 40 főre is emelkedhet az áldozatok száma.

A támadást feltehetően iszlám szélsőségesek hajtották végre a Bacsa Hán egyetem ellen a tartományi székvárostól, Pesavartól 50 kilométerre északkeletre fekvő Csárszaddában. 

A rajtaütést az egyik helyi tálib szervezet, a Tehrik-e Talibán (TTP) vállalta magára, azt közölték, hogy négy öngyilkos merénylőjük robbantotta fel magát az iskolában, és azt állítják, hogy a rajtaütés a hadsereg által nemrég indított nagyszabású zarb-e-azbi terrorellenes művelet megtorlása. A tálibok parancsnoka újabb támadásokat helyezett kilátásba.

Saukat Juszafzai tartományi egészségügyi miniszter arról számolt be, hogy 25-en vesztették életüket, és mintegy 50-en sebesültek meg. A rendőrség és az egyetem információi szerint legalább két diák, két biztonsági őr, egy tanár és egy rendőr van a halottak között. A hadsereg azt közölte, hogy négy meghalt, a terrorellenes akció véget ért.

A Bacsa Hán Egyetemnek 3 ezer hallgatója van, szerdán azonban 600 vendég is tartózkodott a kampusz területén egy irodalmi rendezvény miatt, amelyet az egyetem névadója, Hán Abdul Ghaffar Hán népszerű pastu függetlenségi aktivista halálának évfordulója alkalmából szerveztek. A pastuk a 193 milliós pakisztáni népesség 15 százalékát alkotják.

©

Két évvel ezelőtt, 2014 decemberében tálib fegyveresek megrohamoztak egy állami katonai iskolát Pesavarban, s meggyilkoltak 134 embert, többségében diákokat. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb terrortámadása.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!