szerző:
MTI

A Horvátországba érkező menekültek regisztrációjánál azt is megkérdezik, hogy Németországban vagy Ausztriában kérnek-e menedékjogot, szerdától csak azokat engedik át Szlovéniába, akik eben a két országban kérnek menedéket.

Új szabályok vonatkoznak a migránsokra Horvátországban is, a regisztrációnál azt is megkérdezik majd tőlük, hogy Németországban vagy Ausztriában kérnek-e menedékjogot - közölte Ranko Ostojic ügyvezető belügyminiszter szerdán.

Ostojic a Hina horvát hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette: Zágráb úgy fog eljárni, mint a többi ország, amelyeket Ausztria értesített az általa bevezetett szigorításokról, és ugyanezt teszi majd Szerbia is, ahonnét a migránsok Horvátországba érkeznek. Így Horvátország szerdától csak az Ausztriában és Németországban menedéket kérő migránsokat engedi tovább Szlovéniába. 

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter újságíróknak szerdán azt mondta, hogy az osztrák korlátozás miatt Szlovéniának is korlátoznia kell a migránsok fogadását. "A kormány erről csütörtöki ülésén dönt majd, az egyik lehetőség pedig, hogy Szlovénia felső határt vezet be a naponta Horvátországból fogadott migránsok számára" - mondta. 

Ausztria szerdától csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, továbbá akiknek meg lehet állapítani a személyazonosságát, nincs bűnözői múltjuk, és nem jelentenek veszélyt a nemzetbiztonságra.