szerző:
MTI

Az emberi jogi ügyekkel foglalkozó Amal Clooney Khadija Ismayilovának ajánlotta fel, hogy elvállalja ügyét az Emberi Jogok Európai Bíróságán Strasbourgban.

Ismayilova még nem válaszolt, de a Szabad Európa Rádió híradása szerint komolyan fontolgatja, hogy elfogadja a híres ügyvéd segítségét.

Amal Clooney az elmúlt években több híres ügyet vállalt, egyebek mellett Egyiptomban, Örményországban és a Maldív-szigeteken. Mindenütt olyan bebörtönzött emberek védelmét látta el, akiket emberi jogi és civil szervezetek szerint politikailag motivált vádak alapján ítéltek el.

A libanoni születésű ügyvédnő kliensei közé tartozik például Abdalláh asz-Szenúszi volt líbiai hírszerzési főnök, Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtatóportál alapítója, vagy a bahreini uralkodó, akinek ő a jogi tanácsadója. 2013-ban egy sor ENSZ-bizottság tagja volt, s őt kérte fel szíriai ügyekben főtanácsadójának Kofi Annan ENSZ-különmegbízott is.

A 40 éves Khadija Ismayilovát 2015 szeptemberében ítélték hét és fél évi börtönre, adócsalás vádjával. Az oknyomozó újságírónő azonban azt állítja: így akarták elhallgattatni őt és egyúttal hitelteleníteni a riportjait is, amelyekben a kormányzati korrupciót feszegette. Most a bakui börtönben, magánzárkában tölti büntetését, és az azeri kormány mellett működő emberi jogi bizottsághoz fordult fogva tartásának körülményei miatt.