szerző:
hvg.hu/MTI

Egy 10 éves brit muszlim fiú tévedésből írta le, hogy "terroristaházban" lakik, de a tanárok és a rendőrök biztosra mentek, kihallgatták és a családi házat is átkutatták.

Az Egyesült Királyság északnyugati részén található Lancashire általános iskolájának tanárai nem vették észre, hogy egyik muszlim diákjuk helytelen helyesírással a kiejtést utánozva írta le a sorház, azaz terraced house kifejezés helyett a terrorist house-t. Az országban július óta érvényben lévő szigorúbb terrorellenes szabályok alapján bejelentést tettek a tanárok december 7-én a rendőrségen a gyerekről.

A rendőrök kihallgatták a gyereket, valamint megvizsgálták a család otthonában használt számítógépet is, azonban nem találtak semmit, ami igazolná a terrorveszélyt. A családtagok azóta bocsánatkérést várnak a rendőrségtől, valamint az iskolától is – közölte a BBC. "Egy gyereket nem lett volna szabad kitenni ennek" – idézte a közszolgálati média a kisfiú egyik unokatestvérét. "Ő most már fél az írástól, a képzelőereje használatától" – mondta a családtag az incidens következményeire utalva.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!