szerző:
hvg.hu

Detroitban 88 iskola tanárai vettek ki betegszabadságot, ezt kihasználva utcára is vonultak az oktatási körülmények miatt, majdnem minden iskola bezárt. Az épületek állapota mellett a zsúfolt tantermekkel és a felszereltséggel is problémájuk van, illetve a fizetési pótlékaik elmaradását is sérelmezik.

Detroit a gazdasági válság előtt az autógyártás központja volt, azonban a gazdasági válság óta állások ezrei szűntek meg a városban, az ipari termelés visszaesése pedig költségvetési problémákat eredményezett. A városvezetés éveken keresztül a szociális ellátáson és az oktatáson próbált spórolni, ám egyes intézmények olyan helyzetbe kerültek, hogy az elkeseredett tanárok tiltakozásképp betegszabadságot vettek ki, többen az utcára is vonultak - számolt be az esetről az amerikai ABC News.

Does your school look like this? #supportDPSteachers pic.twitter.com/jBGbkqoM4z

— Detroitteach (@teachDetroit) January 15, 2016

A hétfő óta tartó tiltakozási hullám csúcspontját eddig a szerdai nap jelentette, 88 intézményben vett ki a tanárok jelentős része betegszabadságot, így 44 790 tanulónak maradtak el órái, mindössze 8 iskola maradt nyitva. A tanárok el szeretnék érni az épületek felújítását, a tantermek méretének átalakítását a minőségi órák érdekében, valamint a pótlékaik és bérük rendezést.

Több tiltakozó és aktivista vonult utcára a városi kongresszusi épület elé az oktatási rendszer állapota miatt, ez ráadásul egybeesett Barack Obama látogatásával, aki az autóipar fellendüléséről tartott beszédet. Detroit polgármestere, Mike Duggan arra kérte a tanárokat, hogy hagyjanak fel a betegszabadságok felvételével és folytassák munkájukat a tantermekben, míg a város képviselő megkeresik a megoldást a város pénzügyi problémáira.

A tanárok fizetése a megszorítások miatt 10 százalékkal csökkentek, míg az egészségbiztosítási díjak csak növekedtek, ez is része Ann Mitchell szakszervezeti vezető szerint annak, hogy a tanárok miért "frusztráltak". A legnagyobb problémák viszont nem is fizetések, hanem az oktatási épületek állapota és a felszereltség hányosságai, valamint a tantermek zsúfoltsága. Előfordul olyan osztály is a megszorítások miatt, ahol 45 tanulót kell egy teremben oktatni - tette hozzá Mitchell. Az épületkben megjelentek a rágcsálók, penészesek a falak és szivárog a mennyezet, egyes tantermekben rendkívül meleg van a hibás főtési rendszerek miatt, máshol kabátokban ülnek a diákok.

A város szóvivője elismerte, hogy rendkívül nehéz ilyen közegben dolgozni és megköszönte a tanárok eddigi áldozatkészségét, de hozzátette, hogy a diákoknak biztosítani kell az oktatást. A városvezetés szerint a zárva maradt iskolák a város szűkös forrásainak veszélyeztetését is jelenti.

Bár a tiltakozás módja és volumene eltérő, de annak kiváltó okai hasonlóságokat mutatnak a miskolci Herman Ottó Gimnázium által elindított tiltakozási hullámmal, mely a magyar oktatási rendszert és a kormány oktatáspolitikáját illeti kritikával, melyek a tanárok szerint gátolják a minőségi oktatást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!