szerző:
MTI / hvg.hu

Politikai színezetűnek nevezte az orosz kormány az Alekszandr Litvinyenko haláláról szóló brit jelentést, miszerint Vlagyimir Putyin hagyhatta jóvá az ellenzéki férfi megölését.

A Sir Robert Owen bíró vezette vizsgálat végső jelentése szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyásával ölhették meg Londonban Alexander Litvinyenkót. David Cameron brit miniszterelnök ezt követően "egy állam által megrendelt szörnyű gyilkosságnak" nevezte a történteket. A vizsgálat eredményeként megnevezték a két feltételezett elkövetőt is, Andrej Lugovoj és Dmitrij Kovtun számláit és betéteit zárolták a brit hatóságok. A két férfivel teázott Litvinyenko 2006-ban, a vizsgálat szerint ekkor tettek polóniumot a teájába.

Marija Zaharova orosz külügy szóvivő azt mondta, Oroszország nem is számított arra, hogy a politikai indíttatású és végletekig átpolitizált eljárásról készült végleges bírói jelentés tárgyilagos és elfogulatlan lesz. Leszögezte, hogy ilyen tekintetben Moszkva álláspontja nem változott és jól ismert. Az orosz hatóságok régóta a leghatározottabban visszautasították, hogy közük lenne a gyilkossághoz. "Sajnáljuk, hogy egy tisztán büntetőjogi ügyet átpolitizáltak, elrontva ezzel a kétoldalú kapcsolatok légkörét" - mondta Zaharova.

Marina Litvinyenko, a meggyilkolt orosz ellenzéki özvegye csütörtökön azt kérte a brit hatóságoktól, hogy hozzanak "szankciókat" Oroszország és Putyin ellen. "Célzott gazdasági kényszerintézkedéseket és beutazási tilalmat követelek Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára és Putyin ellen" - mondta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!