szerző:
MTI/hvg.hu

A külgazdasági és külügyminiszter Szófiából azt üzente, hogy gyakorlatilag létrejött a bolgár-macedón védvonal, miután Macedónia úgy döntött, hogy lezárja határait a migránsok előtt.

Gyakorlatilag létrejött a macedón-bolgár védvonal azáltal, hogy Macedónia meghozta a döntését a határőrizet szigorítására és a határ lezárására, és Bulgária jelentős hosszban épített, illetve épít kerítést déli határán – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szófiából telefonon, miután csütörtökön tárgyalt a bolgár vezetőkkel.

A miniszter szerint az európai vezetőktől az elmúlt hetekben, hónapokban minden nap lehetett olyan nyilatkozatokat hallani, amelyek szerint a migránsválság az Európai Unió történetének legnagyobb kihívása, és hogy ezt csak úgy lehet kezelni, ha megvédjük a kontinens külső határait.

©

"Úgy látom, hogy ebben a tekintetben szánalmas kirakatpolitikát folytat az unió, mert a nyilatkozatok ellenére nem hogy aznap, de másnap sem történt semmi" – jelentette ki.

Mint arról beszámoltunk, Macedónia kedden lezárta Görögországgal közös határát a Nyugat-Európába igyekvő migránsok előtt. A határ görög oldalán szerda délutánig mintegy hatszázan torlódtak már fel, jobbára szíriaiak, afgánok és irakiak.

A macedón határnál, a fagyban veszteglő menekültekről szól csütörtöki Nagyítás fotógalériánk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!