szerző:
MTI

Szlovéniában ezentúl csak azokat a migránsokat engedik be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedéket kérni – így döntött csütörtökön a szlovén kormány. Az összes többi migránstól megtagadják a beutazást, és egyben megszigorítják a határellenőrzést is.

A szigorítás csütörtöktől lép életbe. A Horvátországból 22 órakor érkező vonaton utazó migránsok beléptetésénél már az új szabály szerint járnak el a hatóságok. A döntésről értesítették már a horvátokat.

Szlovénia ezzel követte Szerbia és Horvátország példáját, amelyek az osztrák intézkedésre hasonló lépéssel válaszoltak. Ausztria szerdától csak azokat a menekülteket engedi be területére, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, emellett azonban felső határt is megszabott a befogadható menedékkérőkre.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ausztriával ellentétben Szlovénia nem határoz meg felső határt a beengedett migránsok létszámára. Egyúttal azonban megnyugtatta a közvéleményt: a kormány megtesz mindent azért, hogy Szlovénia ne váljon gyűjtőközponttá, és ne torlódjanak fel az országban a migránsok.