szerző:
MTI

Robbanószerrel megrakott járművel követtek el öngyilkos merényletet a szomáliai főváros, Mogadishu egyik tengerparti étterme mellett, majd fegyveresek berontottak az épületbe és túszokat ejtettek – közölte Mohamed Huszein rendőrkapitány csütörtökön.

A Beach View Cafe and Lido Seafood nevű éttermet támadták meg, amelybe kormánytisztviselők és a fővárosi elit tagjai járnak. Először az öngyilkos merénylő nekihajtott az étterem kapujának, ezután fegyveresek tüzet nyitottak az étterem vendégeire, és feltehetően túszokat ejtettek.

A szomáliai biztonsági erők röviddel a támadás után a helyszínre érkeztek. Szemtanúk fegyverropogásról számoltak be, miután a szomáliai hatóságok ostrom alá vették az épületet.

A terrortámadást a szomáliai as-Shabaab dzsihadista szervezet vállalta. Az iszlamisták szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy elfoglalták a kávézót, és sok test fekszik a földön az épületen belül illetve kívül.

Az első támadás után fél órával egy második robbanószerkezet is működésbe lépett a tengerparton. Azt egy autóba rejtették.

Arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy a robbantásoknak vannak-e halottai.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetséges al-Shabaab több ezer ember haláláért felelős Szomáliában. A szervezet korábban Szomália jelentős részét uralta, de az elmúlt években az afrikai uniós katonák segítségével sikerült kiszorítani Mogadishuból és az ország nagyobb városaiból. Az as-Shabaab azóta a hagyományos fegyveres harc helyett gerillahadviselést folytat, és főleg öngyilkos merényleteket követ el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!