szerző:
MTI

Egy szíriai migráns felgyújtotta magát Hollandiában, egy menekültközpontban Zaandam mellett. A szerdai esetről csütörtökön írt a Noordhollands Dagblad.

A holland újság értesülései szerint a szíriai Aleppóból jött férfi gyúlékony anyaggal öntötte le magát, majd meggyújtotta azt. Ezután kiabálni kezdett, hogy szeretné látni Törökországban maradt gyermekeit.

A szíriai férfi segítségére társai siettek, akik eloltották a tüzet, és mentőt hívtak. A menekültet egy közeli kórházba szállították. Az orvosok szerint nincs életveszélyben.

A szíriai egyike azoknak a menedékkérőknek, akik a Zaandam melletti sátortáborban laknak már ötödik hónapja. Érkezésükkor a holland hatóságok azt mondták nekik, hogy menedékkérelmük elbírálása három hónapon belül el fog indulni, de ez máig nem történt meg.

Néhány migráns bejelentette: éhségsztrájkba kezd, hogy legalább történjen valami elmozdulás az ügyükben. A helyzetet ismerő szakértők szerint egyre jobb elkeserednek a migránsok a lassú ügyintézés miatt.

Múlt héten az észak-hollandiai Ter Apel településén egy iraki menekült felakasztotta magát. A 30 éves férfival korábban közölték, hogy menedékkérelmét legkorábban hat hónap bírálják el.