szerző:
MTI

A NATO tanulmányozza annak a lehetőségét, hogy AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépekkel segítse az Iszlám Állam elleni harcot.

Az Iszlám Állam elleni, több mint hatvan országot tömörítő nemzetközi koalíciót vezető USA diplomáciai források szerint azzal a kérelemmel fordult a NATO-hoz, hogy járuljon hozzá légtérellenőrző gépekkel a terrorszervezet elleni harchoz. "A szövetségesek vizsgálják a kérelmet" – közölte egy név nélkül nyilatkozó NATO-illetékes.

Noha a NATO-országok, és különösen az európai tagállamok egyre növekvő aggodalommal szemlélik a közel-keleti helyzetet, az észak-atlanti szövetségnek ez lenne az első közvetlen szerepvállalása a szélsőséges iszlamista csoport elleni hadjáratban.

A kérelemről és a lehetséges szerepvállalásról szóló híreket eddig sem a katonai szervezet, sem az USA nem kommentálta.

A NATO több mint húsz AWACS-repülőgépből álló flottájának a hidegháború idején a szovjet támadás észlelése lett volna a feladata. A rendszer az alacsonyan repülő gépeket 400 kilométer távolságig képes bemérni, a közepes magasságban repülőket pedig 520 kilométer távolságig. Rávezetheti a vadászgépeket az ellenséges célpontra, ily módon támadó műveletben is részt vehet.