szerző:
MTI

A menekültválság miatt elképzelhető Görögország kizárása a schengeni övezetből – közölte pénteken Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter Szófiában.

Amennyiben Athén továbbra sem teljesíti kötelezettségeit a külső határok hatékonyabb védelmében, úgy rákényszerülhetnek egy ilyen lépésre – közölte a bajor belügyi tárca vezetője a bulgáriai állami rádióban. Joachim Herrmann egy regionális biztonsági konferencián vett részt a bolgár fővárosban.

Nikosz Kociasz külügyminiszter viszont lehetetlennek tartja a görög határok lezárását. "Ha meg akarnánk állítani a menekülteket, úgy háborút kellene vívnunk ellenük. Bombáznunk kellene őket, el kellene süllyesztenünk hajóikat és az embereket hagynunk kéne megfulladni. Ez ellentmond az emberiességnek, az európai jognak és nemzetközi egyezményeknek egyaránt. Ezt nem tehetjük meg" – mondta a görög külügyi tárca vezetője pénteken a berlini Tageszeitung (TAZ) napilapnak.

Herrmann mindenkit biztosított arról, hogy sem Bajorország, sem Németország nem tűzte ki célul, hogy Bulgáriát és Macedóniát a menekültek várótermévé tegye. Ezzel a kijelentésével Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden Prágában tartott beszédére utalt, amelyben a kormányfő kifejtette: ha nem sikerül megerősíteni a korlátlan mozgást biztosító schengeni térség külső határait, Európának szüksége lehet egy "tartalék határrendszerre" is Bulgária és Macedónia vonalán.

Az EU-tagállam Bulgária nem tagja a schengeni övezetnek. Törökországgal közös határán a balkáni állam egy 30 kilométer hosszú szögesdrót kerítést épít, hogy a migránsok illegális határátlépését megakadályozhassák, bár az EU legszegényebb tagállama jelenleg nem esik a migránsok által használt balkáni útvonalra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!