szerző:
MTI

"Ellenséges cselekedet" gyanújával őrizetbe vettek egy amerikai diákot pénteken Észak-Koreában – jelentette a KCNA hivatalos hírügynökség. Ha ez igaz, ő a harmadik nyugati állampolgár, akit fogva tartanak a világtól elzárkózó kommunista országban.

A diák turistaként lépett be az országba, de "tetten érték, amint ellenséges tettet követ el az állam ellen", olyan cselekedetet, amelyet "az amerikai kormány irányított". A virginiai egyetemi hallgató azért ment Észak-Koreába, hogy "szétzúzza az ország egységét" – írják a KCNA jelentésében, amely egyéb részleteket nem tartalmaz az ügyről.

Az Egyesült Államok szöuli nagykövetségének egyik tisztségviselője azt mondta, hogy tudnak az állítólagos esetről.

Korábbi jelentések szerint észak-koreai fogságban két nyugati állampolgár volt eddig. Az egyik egy kanadai lelkész, akit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítéltek felforgatás vádjával. A 60 éves, dél-koreai születésű Hyeon Soo Limet, aki a Fény Koreai Presbiteriánus Egyház torontói lelkésze, december közepén ítélték el államellenes bűncselekmények vádjával. A lelkész tavaly január 31-én indult el Észak-Koreába, ahol rendszeresen segítette egy szanatórium, egy csecsemőotthon és egy árvaház munkáját. Korábban már több mint százszor járt az országban. Februárban fogták el, és júliusban állítólag beismerte, hogy a megelőző hónapokban humanitárius segély ürügyén több területen is kísérletet tett az észak-koreai rendszer megdöntésére. A CNN amerikai hírtévé két héttel ezelőtt elérte, hogy interjút készíthessen a lelkésszel.

Akkor az észak-koreai hatóságok bemutattak a CNN riporterének egy másik, szintén koreai származású rabot is, és azt állították, hogy amerikai állampolgár, akit októberben tartóztattak le kémkedés gyanújával. Megmutatták az útlevelét, és eszerint a férfi Kim Dong Chul, 62 éves, és 1987-ben kapott amerikai állampolgárságot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!