szerző:
MTI

Több tucatnyi migránssal a fedélzetén elsüllyedt két hajó pénteken Görögország partjainál, a balesetekben legkevesebb 41-en meghaltak, köztük 17 gyerek - közölte a görög parti őrség.

Egy tisztségviselő azt mondta, hogy pénteken kora hajnalban az Égei-tenger keleti medencéjében fekvő Farmakoniszi szigeténél süllyedt el egy fából épített hajó, 48 emberrel a fedélzetén. Negyven utasnak sikerült partra úsznia, egy lányt a hatóságok mentettek ki. Heten - hat gyerek és egy nő - életüket vesztették. A hatóságok közlése szerint a vízi jármű sziklának ütközött Farmakoniszi és Kalolimnosz között.

Néhány órával később és csupán néhány tengeri mérfölddel távolabb, Kalolimnosz szigetének közelében ugyancsak elsüllyedt egy hajó. A parti őrségnek huszonhat embert sikerült kimentenie, 34-nek - 16 nőnek, hét férfinak és 11 gyereknek - már csak a holttestét találták meg. A hatóságok közlése szerint egyelőre nem tudni, hányan tűntek el. A túlélők beszámolói szerint 40 és 70 közé tehető a hajó utasainak száma.

A hatóságok arról számoltak be, hogy az esetleges túlélők felkutatására még folyik a mentőakció, amelyben három helikopter, több halászhajó, a parti őrség és az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) vízi járművei vesznek részt.

A fagyos téli időjárás ellenére továbbra is naponta ezrek próbálnak meg Észak-Afrikából és a Közel-Keletről Európába jutni. A görög hatóságok adatai szerint csupán január tizenharmadikán 1238-an érkeztek Leszbosz szigetére Törökországból. A pireuszi parti őrség adatai szerint decemberben összesen több mint százezren tették meg a veszélyes tengeri utat Görögországba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!