szerző:
MTI

Telefonon egyeztetett Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár az európai migrációs válságról – közölte helyi idő szerint csütörtökön a Fehér Ház.

A két vezető egyetértett abban, hogy a közelgő londoni donorkonferencia lehetőséget kínál a migrációs válság kezelésére irányuló nemzetközi erőfeszítések összehangolására.

Obama a Fehér Ház tájékoztatása szerint azt mondta Merkelnek: szeptemberben, az ENSZ Közgyűlésének üléséhez kapcsolódóan állam-, illetve kormányfői csúcstalálkozót szervez, ahol új kötelezettségvállalásokra számít.

A berlini kancellária tájékoztatása szerint Merkel elmagyarázta az amerikai elnöknek a február 4-én, Londonban tartandó konferencia céljait, Barack Obama pedig megígérte, hogy országa "lényeges" felajánlással vesz majd részt a megbeszélésen.

Steffen Seibert kancellári szóvivő közölte azt is, hogy Obama és Merkel a szíriai, valamint az ukrajnai válságról is egyeztettek, és "mindkettejük számára csakis a politikai megoldás elképzelhető".

A februári londoni konferenciát november közepén, a világ legfejlettebb, valamint legjelentősebb feltörekvő gazdaságaiból és az Európai Unióból álló G20-csoport antalyai csúcstalálkozóján jelentette be a német kancellár. A rendezvény célja a menekültek és az őket befogadó országok támogatása.

A Fehér Ház arról is beszámolt, hogy Barack Obama részvétét fejezte ki a német kancellárnak az Isztambulban végrehajtott terrortámadás miatt, amelynek a legtöbb áldozata német volt.