szerző:
MTI

Lövöldözés volt helyi idő szerint pénteken egy kanadai iskolában, Justin Trudeau kanadai kormányfő bejelentette: öten meghaltak, ketten pedig válságos állapotban vannak.

"Ez minden szülő legrosszabb rémálma" - mondta Trudeau, aki megerősítette, hogy a támadót elfogták, a hatóságok urai a helyzetnek.

A Saskatchewan államban lévő 3000 lakosú La Loche-t jellemzően kanadai őslakosok lakják, a megtámadott középiskolába is többnyire az ő gyerekeik járnak.

"Szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire megráztak és elszomorítottak a mai nap rémséges eseményei" - húzta alá közleményében Brad Ward, Saskatchewan állam miniszterelnöke.

Egy tanú azt mondta, legalább hat lövést hallott.

"Kirohantam az épületből. Mindenki sikoltozott. Legalább hat vagy hét lövést hallottam, mielőtt kijutottam az épületből, aztán azt hiszem, még egyet" - mondta el a kanadai televíziónak az iskola egyik diákja, Noel Desjarlais.

©


Kevin Janvier, a város polgármestere az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy 23 éves lánya, Marie is az iskolában tanított, s a támadó őt is megölte. Janvier arról is beszámolt, hogy a lövöldöző otthon két testvérével is végzett mielőtt az iskolába indult.

Az iskola épületét lezárták. Az intézmény az egyik közösségi oldalon közzétett üzenetben tudatta, hogy az iskola mindaddig zárva marad, míg a rendőrök nem rendezik a helyzetet. Az iskola azt kérte, hogy senki ne próbáljon meg bejutni az épületbe, mindenki maradjon távol.

Bobby Cameron, a Saskatchewan Indián Nemzetek Szövetségének vezetője úgy reagált, hogy ez az őslakos közösség súlyos tragédiája.

2014-ben az iskola egyik tanára az intézményben terjedő erőszakra panaszkodott. Elmondta, hogy egyik diákja meg akarta szúrni, majd miután letöltötte tízhónapos büntetését, visszakerült ugyanabba az osztályba, egy másik diák pedig az otthonában támadta meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!