szerző:
MTI

Hivatalosan engedélyezett farkasvadászat indult Finnországban. A ragadozók számát akarják szabályozni, és vissza akarják szorítani az ellenük folyó orvvadászatot is.

A finn hatóságok 46 vadászengedélyt adtak ki a február 21-én végződő, egyelőre kísérleti jelleggel, szombaton elindított akcióhoz. A vadászat tavaly meghirdetett első szezonjában összesen 17 farkast lőttek ki. Szakértők 2015 elején 245 példányra becsülték az országban élő farkasok számát.

Finnország távoli részein gyakran ölnek farkast, mert a helyiek félnek tőlük, illetve jószágaikat féltik a ragadozóktól. Az elmúlt években ugyanakkor nem jelentettek egyetlen olyan esetet sem az országban, amikor farkas támadt az emberre.

A hatóságilag ellenőrzött farkasvadászat ellen tiltakozott a Finn Természet Liga nevű szervezet, amely azon dolgozik, hogy a helyiek ne gyűlöljék a farkasokat, és ne féljenek tőlük.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!