szerző:
hvg.hu

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Zika vírus jó eséllyel egész Amerikában elterjedhet. A kórokozót terjesztő szúnyogok a kontinens szinte valamennyi országában megtalálhatóak ugyanis a jelenlegi adatok szerint, Kanada és Chile kivételével. Védőoltás, illetve kezelés egyelőre nincs a vírus ellen – írják a BBC oldalán. A magzatok vannak leginkább veszélyben.

Eddig huszonegy országban regisztráltak fertőzötteket az amerikai kontinensen, az Afrikából származó vírust tavaly májusban mutattak ki először Brazíliában. A szakemberek szerint a terjedéséhez hozzájárulhatott, hogy olyan térségekben jelent meg, ahol sokan élnek gyenge immunrendszerrel. Szúnyogcsípéssel terjed a betegség.

Sok csecsemő fejletlen aggyal jött világra, miután édesanyjuk megfertőződött a kórokozóval. Egyelőre sem védőoltás, sem kezelés nincs a betegségre. Október óta Brazíliában körülbelül négyezer mikrokefáliás baba született, vagyis kisfejűséggel jöttek világra. Az orvosok a brazil nőknek azt javasolják: legyenek nagyon óvatosak, ha teherbe esnek, vigyázzanak magukra nagyon, és mindenképpen menjenek orvoshoz, ha fertőzött területen jártak.

A WHO regionális irodája, a pánamerikai PAHO szerint a Zika vírus várhatóan az összes helyen megjelenik majd az amerikai kontinensen, ahol élnek az érintett szúnyogok.

Mivel egyelőre keveset tudnak a betegségről, Kolumbiában, Ecuadorban, Salvadorban és Jamaicán azt javasolják a nőknek, hogy inkább később vállaljanak gyereket, akkor, ha már többet tudnak az orvosok a vírusról. Ha pedig nem akarnak várni, akkor legalább a szúnyogoktól óvakodjanak nagyon – olvasható a cikkben.

Terhes nő várakozik az orvosi rendelőben Hondurasban
©

Azt is tanácsolják az érintett országok lakóinak, hogy ürítsenek ki minden vízzel teli tartályt, illetve eszközt, mert az ezekben lévő vízben is kiválóan tudnak szaporodni a szúnyogok. A házak ajtóit, ablakait jobb zárva tartani, és persze nem árt beszerezni a jól ismert szúnyogirtó szereket, szúnyogvédelmi eszközöket.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!