szerző:
MTI

A Pegida éppen tüntetett a városban, a vele szemben álló baloldali csoportok pedig autókat gyújtottak fel.

Autókat gyújtottak fel ismeretlenek a németországi Drezdában a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű mozgalom hétfő esti tüntetése közben. A Sächsische Zeitung című lap online kiadásának beszámolója szerint nagyjából tíz autó lángolt a tüntetés helyszínének közelében egy parkolóban, többségük teljesen kiégett. A mozgalom egyik alapítója, Lutz Bachman a demonstráción pénzügyi támogatást ígért a károsultaknak.

A lap szerint a gyújtogatásos támadást a Pegidával szembenálló, erőszakra hajlamos baloldali csoportok követhették el. Tavaly októberben két alkalommal is történt ilyen támadás, azokban az ügyekben a lehetséges politikai indíték miatt a Szászország tartományi rendőrség államvédelmi osztálya kezdett nyomozást.

A Pegida tüntetésein megjelentek számáról a rendőrség nem közöl adatokat, de a drezdai műszaki egyetem (TUD) diákjainak egy csoportja videofelvételek elemzése alapján mindig készít létszámbecslést a mozgalom szokásos hétfő esti felvonulásairól. Szerintük ezúttal 3-4 ezer ember vehetett részt a Pegida-demonstráción, A Drezdai Outsiderek Intoleranciája Ellen Tüntető Bosszús Lakosok (Gepida) nevű mozgalom ellentüntetésén pedig 250-350 ember jelent meg.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!