szerző:
MTI / hvg.hu

A képzelet szüleményének és színtiszta rágalomnak nevezte kedden Moszkvában az orosz államfő szóvivője azokat az állításokat, amelyek szerint Vlagyimir Putyin korrupt és titkos vagyona van. A BBC-nek beszélt egy amerikai tisztségviselő arról, hogy az orosz elnök a barátainak adja a zsíros megbízásokat. Egy orosz hajózási vállalat volt vezetője pedig egy jachtot emlegetett.

Adam Szubin, az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetője a BBC Panorama című műsorában hétfőn arról beszélt, hogy Putyin a barátait és közeli szövetségeseit gazdagítja, és állami eszközökkel ellehetetleníti azokat, akiket nem tart barátainak. Oroszország erőforrásait vagy az állami megbízásokat azoknak adja, akik szerinte hasznára lesznek, és kihagyja azokat, akikről nem ezt gondolja – mondta Szubin.

Peszkov kitalálásnak minősítette a BBC-ben elhangzottakat, amelyeknek szerinte semmi közük a valósághoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy az anyag megjelenése időben egybeesett "bizonyos országokban lefolytatott álbírósági eljárásokkal". Ezzel feltehetőleg az Alekszandr Litvinyenko londoni halálának ügyében a napokban kiadott brit jelentésre utalt.

A BBC-nél sugárzott film klasszikus példája lehetne a felelőtlen újságírásnak, ha nem lenne benne hivatalos kommentár – mondta Peszkov. Szerinte az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetőjének szavai felérnek egy hivatalos váddal. Hozzátette: az Egyesült Államok és Oroszország viszonya olyan mélyponton van, hogy azon egy ilyen hazugság tovább nem ronthat.

Peszkov közölte azt is: a Kreml azt várja az amerikai pénzügyminisztériumtól, hogy bizonyítékokkal támassza alá a korrupciós vádjait.

A hétfői műsorban a Putyin pénzügyeire korábban rálátó Dmitrij Szkarga, a Szovkomflot orosz állami hajózási vállalat volt igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy ő felügyelte annak a 35 millió dolláros, 57 méteres jachtnak az átszállítását Putyin elnöknek, amelyet Roman Abramovics orosz iparmágnás ajándékozott neki még 2002-ben. A hajót egy offshore cégen keresztül továbbították Putyinnak, a jacht fenntartását pedig, amelyet állami pénzekből fedeztek, Szkarga felügyelte.

Peszkov most ezt is cáfolta. Kijelentette: "Nincs (Putyinnak) jachtja. Ezt én tudom" - mondta, bár megjegyezte, hogy az adásban elhangzott további állításokról nincs ismerete.

"Ami a jachtokat illeti a sajtó nekem velük kapcsolatban mély ismereteket tulajdonít" – mondta némi iróniával, arra utalva, hogy tavaly nyáron olyan írások jelentek meg, amelyek szerint nyári szabadságát egy luxusjacht fedélzetén töltötte.

Az elnöki szóvivő a jachtok tulajdonosaival kapcsolatban azt a felvilágosítást adta, hogy "azok teljesen nyilvános adatok, amit nagyon könnyű ellenőrizni".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!