szerző:
hvg.hu

Ordítozásba torkollt az Európai Parlament emberi jogi bizottságának hétfői ülése. A dán kormány menekültügyi intézkedései voltak napirenden, de Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja szerint nem volt érdemi vita, és ezért az ülést levezető magyar néppárti képviselőt, Gál Kingát okolta, aki végül berekesztette az ülést – írja az Eurológus információi alapján az Index.

Az ülésen két dán miniszteren kérték számon a dán kormány menekültekkel szembeni kemény intézkedéseit. Elsősorban azt akarták megtudni tőlük, miért kobozzák el a dán hatóságok a menedékkérők értékeit 1300 eurós értékhatár felett – olvasható a cikkben.

Inge Stojberg, migrációért felelős miniszter úgy vélte, hogy ez az összeghatár tisztességes, és egyébként már az 1990-es évek óta lefoglalják az érkezők bizonyos értéktárgyait, ha a menedékkérők rendelkeznek megfelelő forrásokkal. A személyes tárgyakkal egyébként is kivételt tesznek, és a befolyó bevételekből az ellátás költségeit fedezik. Náluk az az alapelv, hogy aki el tudja tartani magát, az maga állja a költségeket – derül ki a tudósításból.

Több képviselő mégsem értette, hogy milyen alapon terjesztik ki ugyanazt a plafont a menedékkérőkre, hiszen amíg a dánok dolgozhatnak, a menedékkérők nem. Azt is firtatták, pontosan hogyan is használnák fel a lefoglalt értékeket.

A vagyonelkobzás mellett a koppenhágai kormánynak amiatt is magyarázkodnia kellett, hogy kitolnák ki három évre azt az időt, amely után a menedékkérőkhöz a családtagjaik is csatlakozhatnának. Ez csak az ideiglenes védelemben részesülőkre vonatkozik, és nemzetközi szinten is sokakat fogadtak be, ami anyagilag megterhelő volt – magyarázták dán részről.

Az ülés végén Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja kiakadt, mert szerinte másfél óra alatt nem volt valódi vita vagy párbeszéd a jelenlévő dán miniszterekkel, és az EP csak megalázta magát. Az ülést levezető Gál Kingát, a szakbizottság magyar alelnökét tette felelőssé, amiért szerinte nem akart rendes vitát folytatni a dán szabályokról.

Gál Kinga jelezte, hogy nem ő határozza meg az időkeretet, és a napirendet sem ő állítja fel. A liberálisok svéd koordinátorával próbálta rendre utasíttatni Louis Michelt, majd berekesztette a vége felé járó ülést, és a parlamenti frakciók koordinátorai elé utalta az ügyet, akik a napirendről döntenek.

©
©

Az ülés végén felmerült kritikát azonban nem sikerült higgadt hangnemben tisztázni: Louis Michel és Gál Kinga is hangosan üvöltött az ülés berekesztéséig – derül ki a dán Ekstra Bladet tudósításához mellékelt videóból.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!