szerző:
MTI

Annak érdekében, hogy semmi se árnyékolja be Róháni párizsi "diadalmenetét", a házigazdák lemondták a hagyományos díszvacsorát, amellyel az államfőket köszöntik. Az iráni elnök szerint új fejezet kezdődött az EU és Irán viszonyában.

Új fejezet kezdődött Teherán és az Európai Unió kapcsolataiban - jelentette ki szerdán, Párizsba érkezésekor Haszan Róháni iráni elnök, az országa elleni nemzetközi szankciók feloldására utalva.  

Róháni nyugat-európai körútja második állomásaként látogatott Franciaországba, az előző napokban Olaszországban járt. Érkezésekor Laurent Fabius francia külügyminiszter és Emmanuel Macron gazdasági miniszter fogadta. Francois Hollande francia elnökkel csütörtökön találkozik. Látogatását eredetileg tavaly november közepére tervezték, de a párizsi terrormerényletek miatt elhalasztották. Népes küldöttségében két alelnök és kilenc, főként gazdasági területtel foglalkozó miniszter van. Várhatóan több komoly üzleti megállapodást írnak alá a felek. Politikai téren főként Szíria ügyében komolyak a nézeteltérések közöttük.

Az elnök este francia üzletemberek küldöttségét fogadta párizsi szállodájában, és azt hangsúlyozta, hogy Irán kész üdvözölni a külföldi befektetéseket, amelyeknek immár szerinte nincs akadályuk. "Látogatásom célja megmutatni, hogy Irán készséggel fogad beruházókat" - mondta Róháni.

A szállodánál pár tucat iráni tüntetett, aki diktátornak nevezte Róhánit, és a távozását követelte. A tüntetés egy harcos iráni ellenzéki szervezethez, a Népi Modzsáhedekhez köthető, akik az iráni kivégzések miatt tiltakoztak. Csütörtökre egy nagyobb megmozdulást is szerveznek.

Annak érdekében, hogy semmi se árnyékolja be Róháni párizsi "diadalmenetét", a házigazdák lemondták a hagyományos díszvacsorát, amellyel az államfőket köszöntik. Ennek oka, hogy az iráni delegáció követelésére nem szolgálhattak volna fel bort. Ezt elkerülendő, inkább a vacsoráról mondtak le.

Az amerikai hírügynökség meg nem nevezett uniós forrásokra hivatkozva azt jelentette a látogatással egy időben, hogy az EU új szankciókat fontolgat bizonyos iráni rakétakísérletek miatt. A forrás szerint ezt Franciaország kérte a 28 uniós külügyminiszter múlt heti tanácskozásán. A hírügynökség ezzel kapcsolatos megkeresésére sem a francia kormány, se az unió illetékesei nem válaszoltak. Ha ez így van, az feszültséget okozhat a látogatás során.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!