szerző:
MTI

Az ukrán hatóságok szakadárság vádjával bűnügyi eljárást indítottak az ellen a műsorvezető-publicista ellen, aki Putyintól most orosz állampolgárságot kapott. A másik férfi, aki orosz lett az elnök jóvoltából, az egy szovjet születésű, de amerikai állampolgárságú képzőművész.

Orosz állampolgárságot adományozott szerdán közzétett rendeletében Vlagyimir Putyin orosz elnök Anatolij Vasszerman ukrán műsorvezető-publicistának és Jurij Kuperman szovjet születésű, amerikai állampolgárságú képzőművész-drámaírónak.

A döntésről beszámoló orosz hírportálok felhívták a figyelmet arra, hogy a mérnöki végzettségű, de politológusként, valamint egy népszerű orosz televíziós szellemi vetélkedő meghatározó személyiségeként is ismert Vasszerman ellen az ukrán hatóságok szeptemberben szakadárság vádjával bűnügyi eljárást indítottak. A már két évtizede Oroszországban élő értelmiségi egyebek között azzal keltett megütközést Kijevben, hogy többször állást foglalt Ukrajna szuverenitásával szemben.

"Valóban ellenzem Ukrajna állami szuverenitását, és nem tartom lehetségesnek, hogy Oroszországnak ezt a részét elválasszák a többitől" - nyilatkozott korábban a TASZSZ hírügynökségnek Vasszerman.

A 64 éves Anatolij Vasszerman közölte, hogy az orosz megszerzése után le kíván mondani ukrán állampolgárságáról.

A Nyugaton Yuri Kuper néven ismert, 76 éves Jurij Kuperman 1972-ben Izraelbe emigrált, majd Franciaországban és New Yorkban alkotott. Művei egyebek között a Tretyakov Állami Galériában, a Metroplitan Museumban, a francia kulturális minisztérium gyűjteményében és az amerikai kongresszus könyvtárában megtekinthetők. A Tizenkét kép egy festőművész életéből című darabját néhány évvel ezelőtt műsorára tűzte a Csehov nevét viselő Moszkvai Művészszínház.

Január elején Vlagyimir Putyin az orosz dzsúdó válogatott szövetségi kapitányának, az 1980-as moszkvai olimpia bajnokának, Ezio Gambának adományozott orosz állampolgárságot. Hasonló gesztusban részesült korábban mások mellett a Szovjetunióban született, amerikai állampolgárságú Oleg Maskaev volt profi ökölvívó bajnok, a szintén amerikai ifjabb Roy Jones többszörös hivatásos bokszbajnok, Gérard Depardieu francia színész, Zurab Cereteli grúz szobrász és Marina Denikina francia-orosz író-újságíró, Anton Gyenyikin fehérgárdista tábornok lánya.


Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!