szerző:
MTI

Elfogadta a forrásmegosztásról szóló rendeletet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. A törvény alapján a kerületi önkormányzatokat 108,9 milliárd forint, míg a fővárosi önkormányzatot 120,4 milliárd forint illeti meg a tervek szerint 2016-ban. A képviselők 18 igen szavazattal, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

A január elsejétől hatályos törvény rögzíti, hogy a megosztott bevételekből a Fővárosi Önkormányzat részesedése a korábbi 51-ről 52,5 százalékra nő, míg a kerületek részesedése 49-ről 47,5 százalékra csökken. A főváros az 52,5 százalékos részesedésből köteles a helyi közösségi közlekedés feladatait ellátni.

Az előírásoknak megfelelően csak azok a kerületek részesednek a fővárosi önkormányzat által kivetett idegenforgalmi adóból, amelyek jelezték, hogy ilyen adó bevezetését nem tervezik 2016-ban, és ezt a jogot átengedik a fővárosnak. Tizenöt kerület jelezte, hogy saját maga kívánja a helyi idegenforgalmi adót kivetni. A rendelet január 31-én lép hatályba.

A szavazás előtti vitában Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere igazságtalannak nevezte a mostani forrásmegosztási rendszert, mert az szerinte nem veszi figyelembe, hogy a fővárostól több feladat az államhoz került az elmúlt években. Azt javasolta: a közgyűlés kezdeményezzen törvénymódosítást azért, hogy a kerületek kizárólag lakosságszámuk alapján részesüljenek a forrásmegosztásból.

Tarlós István főpolgármester válaszában azt mondta, a forrásmegosztásnál nem lehet csak a lakosság számát figyelembe venni, mert a kerületek forráselőteremtő képessége különbözik. A kormányoldal a szavazáson nem támogatta Tóth József indítványát.

Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere is igazságtalannak nevezte a jelenlegi forrásmegosztást. Úgy fogalmazott: csodálkozik, hogy még mindig a szocialisták által kialakított rendszer van érvényben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!