szerző:
MTI

Sötétbe borult az afgán főváros jelentős része, miután a tálibok megtámadták az afganisztáni villamosenergia-hálózat egyik csomópontját.

Az iszlamista lázadók még kedd este az ország északkeleti részén található Baglán tartománybeli Dand-i-Sahabuddinnál felrobbantottak egy nagyfeszültségű távvezetéket tartó oszlopot - mondta szerdán a dpa német hírügynökségnek az áramszolgálató vezetője.

Ez az Üzbegisztánból érkező vezeték látja el árammal Kabul és Parvan tartományokat. Egy Tádzsikisztánnal kötött ideiglenes megállapodásnak köszönhetően tudtak áramot vásárolni, hogy pótolják a kiesett mennyiséget. Ennek ellenére a főváros 40-50 százaléka áram nélkül marad, amíg helyre nem állítják a távvezetékoszlopot.

Egyelőre nem tudni, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, mert az érintett terület a tálibok ellenőrzése alatt áll.

A TOLO News afgán tévé a helyi hatóságokra hivatkozva arról számolt be, hogy a hadsereg és a rendőrség már kedd reggel támadást indított az iszlamista lázadók ellen Baglán tartományban, és most a tönkrement nagyfeszültségű távvezetéktől néhány kilométerre zajlanak a harcok.

Az iszlamista lázadók az utóbbi hetekben megsokszorozták támadásaikat Afganisztánban, és kiterjedt területek felett vették át az ellenőrzést, például a déli Hilmend tartományban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!