szerző:
MTI

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetői és a családtagok csütörtökön emlékeztek meg a Challenger-tragédia áldozatairól. Harminc évvel ezelőtt, nem sokkal a fellövés után felrobbant és darabokra hullott az űrsikló, fedélzetén hét emberrel: hat űrhajóssal és egy "civillel", Christa McAuliffe általános iskolai tanárnővel.

Az amerikai űrkutatás történetének egyik legborzalmasabb tragédiájaként emlegetett balesetre a floridai Cape Canaveral Kennedy elnökről elnevezett űrközpontjában és az arlingtoni sírkertben emlékeznek, de megemlékezéseket tartanak a NASA houstoni és az alabamai Huntsville-ben lévő űrkutatási központjában, valamint például a massachusettsi műegyetem aulájában is.

Cape Canaveralen a családtagok jelenlétében tartják a megemlékezést, Arlingtonban pedig a NASA képviseletében helyeznek el koszorúkat a síremlékeknél, amelyeket a hét áldozat emlékére állítottak.

Az amerikai elnök is közleményt adott ki az emléknapra. "A világűr kutatása az egyik legnehezebb kaland, amelybe belevágunk, és az Apollo 1-től a Challengeren át a Columbiáig bátor amerikaiak hozták meg a legvégső áldozatot azért, hogy új határokat kutathassunk" – olvasható Barack Obama nyilatkozatában.

Szintén közleményt adott ki a NASA, és ebben a Mars-kutatás folytatását ígérte. A televíziók és újságok is hosszasan elevenítik fel az akkori történéseket, megszólaltatták az áldozatok családtagjait. A CBS például elővette az egyik korabeli, azaz harminc évvel ezelőtti műsorát, amelyben a szakértők elmondták, hogy nem tanácsolták a Challenger fellövését, mert konstrukciós hibákat észleltek.

A Challengert 1986. január 28-án bocsátották fel, és a felbocsátás után hetvenhárom másodperccel robbant fel. A felbocsátást a helyszínen figyelték a héttagú személyzet rokonai és barátai, több millió amerikai pedig az élőben közvetített tévéadást nézte. A NASA akkori közlése szerint a tragédiát az űrrepülőgép hibája okozta. A Challengerről szóló Nagyítást itt láthatják.

Az Egyesült Államok másik nagy űrhajó-tragédiája 2003. február 1-jén történt: a Columbia űrsikló akkor esett darabokra, amikor már visszatért a Föld légkörébe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!