szerző:
MTI

Várandós, vagy terhességet tervező nők inkább halasszák el útjukat a zikavírus által érintett területekre, ha viszont utazniuk kell, akkor különösen ügyeljenek a szúnyogcsípések elleni védekezésre - javasolja az ÁNTSZ. A magzatok esetében kóros kisfejűséget okozó zikavírussal szembeni óvatosságot javasolják az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak is.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január 21-én frissítette ajánlását a zikavírus fertőzéssel érintett területre utazóknak. Az ÁNTSZ ezzel az ajánlással egybehangzóan valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, a célország érintett-e a zikavírus okozta járványban. Azt ajánlják, hogy ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben). 

Amit a zikavírusról és a kóros kisfejűségről tudni kell, azt itt elolvashatja.

Aki mindezek mérlegelését követően úgy dönt, hogy mégis a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére - írja az ÁNTSZ. A zikavírus terjedésével sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés, amely - mint hangsúlyozták - kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknél.

Emellett az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak is azt ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről. A kóros kisfejűség és az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett zikavírus között feltételezett kapcsolat a kórokozó rohamos terjedése miatt egyre inkább aggasztja a dél-amerikai és karibi térséget. 

Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. Ezek a legfrissebb adatok szerint Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek, továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság - fejtette ki az ÁNTSZ. 

©

Emellett több európait is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útján. Németországban kettő, Hollandiában hat, Finnországban és Dániában egy-egy ember szervezetében mutatták ki a fertőzést. Az Egyesült Királyságban 2014 decembere óta öt "importált esetet" regisztráltak - fejtették ki. 

Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található további tájékoztatás

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást zikavírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről - közölte az ÁNTSZ csütörtökön. Hangsúlyozták, hogy a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki.

A brazil egészségügyi minisztérium szerdán azt közölte, hogy bár az elmúlt hónapokban 4120 esetben merült fel csecsemőknél a mikrokefália, vagyis a kóros kisfejűség gyanúja - amely kutatók szerint valószínűleg kapcsolatba hozható a zikavírussal - az eddigi laboratóriumi vizsgálatok csak 270 alkalommal azonosították a vírus okozta betegséget az érintett csecsemőknél, 462 esetben viszont kizárták a kórokozó jelenlétét. 

Dilma Rousseff brazil elnök szerdán a rohamosan terjedő zikavírus elleni regionális stratégia elfogadására szólította fel a karibi és a dél-amerikai országokat. Christian Lindmeyer, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a zikavírus gyors terjedését. Ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!