szerző:
MTI

Finnország mintegy 20 ezer olyan menedékkérő kitoloncolását tervezi, akiknek a kérelmét májusig elutasíthatják – közölte Päivi Nerg, a finn belügyminisztérium titkárságának vezetője.

A finn hatóságok számításai szerint a tavaly Finnországba érkezett 32,5 ezer migráns közel 60 százalékának menedékkérelmét el fogják utasítani, ami mintegy 20 ezer embernek felel meg.

Az első döntéseket már meghozták, és az eljárások csak gyorsulni fognak – mondta Päivi Nerg belügymiisztériumi titkárságvezető a Helsingin Sanomat című finn napilapnak. Hozzátette, hogy a 32,5 ezer menedékkérő ügyét legkésőbb május végéig el fogják dönteni.

A finn bevándorlási szolgálat adatai szerint az országba tavaly mintegy 32,5 ezer menekült érkezett, legnagyobb részben Irakból. Egy évvel korábban, 2014-ben még mindössze négyezren kértek menedéket Finnországban. A menekültek többsége a svéd-finn határon át, a Németországból érkező kompjáratokkal vagy Lappföld felől az orosz-finn határon át érkezett az országba.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!