szerző:
MTI

Megegyeztek a német kormánypártok vezetői az új menekültügyi reformcsomagról, amely korlátozza a menekültek családegyesítését, és a kölni támadások miatt biztonságos országgá sorolják át Algériát, Marokkót és Tunéziát.

Németországban a kormánypártok vezetői csütörtökön tisztázták a menekültügyi rendszer újabb reformjáról szóló tervek utolsó vitatott kérdéseit, a tavaly novemberben összeállított intézkedéscsomag így a kormány elé kerülhet. 

Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a koalíciós társ jobboldali CDU/CSU pártszövetség vezetőivel - Angela Merkel kancellárral és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel - Berlinben folytatott tanácskozás után elmondta, hogy két évre felfüggesztik az oltalmazotti státusban lévők családegyesítési jogát. 

Ezt a korlátozást főleg a bajor CSU sürgette és az SPD ellenezte. A kompromisszum végül az lett, hogy a korlátozást bevezetik, de a Törökországból, Jordániából és Libanonból áttelepítendő kontingensek összeállításában törekednek az oltalmazottak családjainak egyesítésére. 

A november elején kidolgozott csomagot új elemekkel is bővítették, mindenekelőtt azzal, hogy kezdeményezik a törvényhozásnál Algéria, Marokkó és Tunézia átsorolását a biztonságos származási országok közé. Ezt a szilveszteri szexuális támadások és rablások miatt érezték szükségesnek, mivel az azokban érintett elkövetők közül többen észak-afrikaiak. A biztonságosnak tekintett országból érkezők sokkal nehezebben kaphatnak menedékjogot az általános gyakorlat szerint.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!